Bæredygtighed Erhverv

Fremtidens byggebranche er cirkulær

  • 3 min læsning
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Fremtidens byggebranche er cirkulær</span>

Adapteo

Kommuner og virksomheder har et historisk stort bygge- og renoveringsbehov, men den traditionelle byggebranche kan ikke følge med: løsningerne er for langsomme, dyre og ufleksible. Hos Adapteo udlejer vi midlertidige, fleksible og bæredygtige bygninger, og efterspørgslen er allerede stor.

Læs med her hvordan vi hos Adapteo ser fremtidens byggebranche:

Under corona-pandemien stod store, tomme domiciler på ethvert gadehjørne. Èt af problemerne var, at de ikke bare kunne lukkes ned. Ventilations-og varmeanlæg var stadig tændt, så skimmelsvamp blev holdt på afstand, og toiletterne blev der jævnligt trukket ud i for at holde vandlåsene i gang. Da medarbejderne endelig kom tilbage på arbejde, var der ikke bare brug for pladsen igen – der var brug for mere plads end før grundet nye, skrappere pladskrav. Nye lokaler kunne ikke bygges natten over, så mange måtte stadig arbejde hjemme. Det var dog ikke alle virksomheder, der stod med de problemer.

“Vores kunder ringede til os og sagde »I må gerne hente modulerne hjem, vi har ikke brug for dem lige nu.« Og når medarbejderne kom tilbage, og man skulle bruge mere plads, så bestilte man bare lidt flere moduler,” Siger Claus Haastrup, Head of Sales hos Adapteo.

Hos Adapteo udlejer vi midlertidige moduler og pavilloner til alle typer af byggeri (eksempelvis skoler, daginstitutioner, sundhedssektoren og erhverv), og vores kunder har let ved at tilpasse sig den nye, omskiftelige virkelighed, som corona-pandemien var et eksempel på – eller måske et symptom på, for verden bevæger sig hurtigt generelt.

Derfor mener Claus Haastrup også, at byggebranchen længe har skreget på den form for innovation. Vores mission hos Adapteo er, at det ikke skal tage 5 år at gå fra idé til tegnebræt, og der skal være mindre spild. Med andre ord: fremtidens byggebranche skal være cirkulær og fleksibel.

Adapteo Flag blafre i vinden

Stor efterspørgsel

Materialeknaphed og inflation har fået priserne til at stige, og det gør det dyrt for virksomheder og institutioner at få råd til at bygge tilsvarende deres behov.

“Når en kommune har bygget den første skole og daginstitution, så har de stort set allerede brugt pengene. Og så står de altså lige pludseligt med tre daginstitutioners børn, som ikke kan blive placeret nogen steder,” Siger Claus Haastrup.

Problemet er ikke blot økonomi. Problemet er også, at virksomheders og kommuners behov ændrer sig hurtigere, end byggebranchen kan følge med. Fra en skole sætter sig ned og designer en ny skole, til den står færdig, er det oprindelige design måske allerede forældet. Hvis det pludselig bestemmes, at nogle børn med specielle behov skal i specialklasser, så ændrer behovet til bygningen sig, men bygningens design kan ikke ændres med samme hast.

“Det er meget omkostningstungt at ændre noget i normale byggerier. Du kan ikke bare flytte en væg, og mange rørinstallationer er placeret på en meget stationær måde. Bygningen er lidt låst af sit oprindelige design,” Uddyber Claus Haastrup.

Vores løsning er at bringe byggebranchens fleksibilitet på linje med den moderne verdens omskiftelige behov. Med vores moduler skal man ikke først til at grave i jorden og bygge fundamenter, og der er aldrig en trist nyhed om en bærende væg, som man ikke kan flytte på. Modulerne er allerede bygget, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bygge – eller bygge om. Det tager 10-12 uger at sætte en skole op, men det betyder ikke, at resultatet ikke er pænt og indbydende.

“Vi har lavet nogle bygninger, hvor folk har troet, det har været permanent byggeri, fordi vi havde lavet flotte facader, græs på taget og så videre,” Siger Claus Haastrup.

Vores midlertidige bygninger hos Adapteo, som alle er bæredygtigt produceret og optimeret til et godt indeklima, er et svar på en forældet byggebranche, som ikke blot er langsom – den er også langt fra grøn.

sustainability-trees (1)

 

Cirkulær økonomi

“Når man kigger på hvilke brancher, der er det største spild i, så er det i byggebranchen. Det er vildt, så mange resourcer, der bliver brugt, og så stor en CO2 udledning, der er,” siger Claus Haastrup.

Når virksomheder tilbageleverer deres moduler til os, så bliver alle sliddele udskiftet og modulerne opgraderet til den nyeste gældende lovgivning, men over 70 % af modulerne står stadig tilbage. Den form for cirkulær og bæredygtig tankegang står i skærende kontrast til den traditionelle byggebranches store nedbrydningskugle, som ofte smadrer rub og stub, når nye bygninger skal bygges. Med vores byggerier bliver det gamle nyt igen, og det passer bedre til den omskiftelige verden, vi lever i.

“Et modul var måske en daginstitution i går, en skole i dag og et plejehjem i morgen. Det er det, der gør Adapteo meget unik. Jeg tror, vi kommer til at se meget mere af den type af fleksibelt og bæredygtigt byggeri i fremtiden,” Slutter Claus Haastrup.