Nyhed

Den grønne dagsorden sætter modulbyggeriet på sejrskurs

Bygherrerne har for alvor fået øjnene op for modulbyggeriet, der bidrager til den bæredygtige dagsorden med hurtigere byggetid og montage, lettere transport og ikke mindst stor genanvendelighed. Udviklingen oplever man ikke kun hos Bygherreforeningen – vi oplever den i høj grad også hos Adapteo Group, som er Nordens største koncern inden for udlejning og salg af midlertidige moduler og pavilloner. Her er især interessen fra de offentlige bygherrer stor.

I en tid med voksende efterspørgsel på bæredygtige produkter og byggemetoder er det danske modulbyggeri i fremgang. Flere og flere bygherrer har fået øjnene op for præfab-byggeformen, der både minimerer byggetiden, letter transport og montage og åbner for kontinuerlig genanvendelse i nye byggeprojekter.

Senest har Bygherreforeningens direktør Henrik Bang i artiklen ”Flere store bygherrer kaster sig over modulbyggeri” fra Licitationen – Byggeriets Dagblad den 8. februar slået fast, at byggeri med præfabrikerede moduler er en mulighed, der i stigende grad overvejes af foreningens medlemmer. Ifølge disse er markedet for modulbyggeri lukrativt og bliver set som en mulighed for at supplere de velkendte byggeformer i en tid med fortsat pres på de mere traditionelle opførelsesmetoder.

Stor efterspørgsel fra offentlige bygherrer

Hos Adapteo Group, som er Nordens største koncern inden for udlejning af midlertidige pavilloner og moduler, kan vi i høj grad nikke genkendende til udviklingen og oplever den på første hånd. Vores adm. direktør i Adapteo Danmark, Mads Blom, fortæller:

– Over de sidste ti år har vi på det danske marked set en stærkt tiltagende interesse for modulbyggeri. Jeg er ikke i tvivl om hvorfor. Det imødekommer et stigende behov i samfundet for bæredygtige byggeløsninger. Modulerne kan nemlig genanvendes kontinuerligt i nye projekter og bidrager dermed til en cirkulær økonomi.

Mads Blom understreger, at den øgede efterspørgsel især viser sig fra de offentlige bygherrer, og at skoler, institutioner, kontorer og beboelse er blandt de områder, der boomer inden for udlejning og salg af pavillon- og modulbyggeri.

– Mange kommuner og regioner har fået øjnene op for, at modulløsninger på effektiv og miljørigtig vis kan opfylde akutte behov for skoler, institutioner, kontorer og beboelse. I stedet for at bruge mange millioner på fx at bygge en ny skole, som måske ikke er aktuel om ti år, når børnetallet igen er faldet, vælger flere og flere kommuner de midlertidige modulløsninger. Dermed er modulbyggeri ikke alene en bæredygtig, men også en økonomisk bedre løsning, som giver mulighed for at udnytte de gode væksttider uden at binde kapital i dyre bygninger.

Børsnotering vidner om modulbyggeri på sejrskurs

At modulbyggeri er en byggemetode med vind i sejlene, viser sig blandt andet ved, at Adapteo Group i 2019 blev børsnoteret i kølvandet på vores løsrivelse fra maskinudlejningsgiganten Cramo:

– I både Danmark og resten af Norden har Adapteo gennemgået en markant udvikling: Vi er gået fra at være en afdeling i Cramos organisation orienteret mod maskinudlejning til i dag at have 100 % fokus på produktion og levering af modul- og pavillonløsninger. I dag er vi børsnoteret og danner en uafhængig koncern adskilt fra Cramo. Det fortæller os med al tydelighed, at der er et kæmpe og ikke mindst stigende marked for genanvendeligt modulbyggeri – i Danmark såvel som i resten af Norden, fortæller Mads Blom.

Afslutningsvis slår vores direktør fast, at han ikke er i tvivl om, at markedet for modul- og pavillonbyggeri har bedre forudsætninger nu end nogensinde.

– Modulbyggeri har mange fordele i forhold til hurtigere byggetid, større sikkerhed for kvalitet, minimering af fugt- og skimmelskader, lettere transport, montage og genanvendelighed. Det er alle vigtige elementer på vejen mod et bæredygtigt byggeri og mulighederne for at minimere CO2-udledningen. Her har vi stor tro på, at modulbyggeriet vil fortsætte sin sejrskurs herhjemme, hvor den grønne dagsorden er i vækst.