Modulbiblioteket i Finland - drømmen om et farverigt bibliotek

I 2020 åbnede et nyt selvbetjeningsbibliotek i Nekala, Tammerfors i Finland. Biblioteket er bygget af fleksible moduler fra Adapteo og både ind- og udvendigt er det en sand eksplosion af farver og liv.

“Biblioteket er folkets stue. Det blev allerede sagt i begyndelsen af 1990’erne. Men hvorfor ligner de alt for ofte kontorer? Derhjemme har jeg ikke lyst til at træde ind på et gråt linoleumsgulv og sætte mig i en ubekvem standardstol ved et hvidt bord. Jeg vil både gerne have et liv derhjemme og samtidig en hjemlig stemning på biblioteket.”

– Pirkko Lindberg, leder af Tammerfors Bibliotek og Aftenskole.

Fra den oprindelige finske artikel: ”Pirkko Lindberg: Nekalan konttikirjaston tarina 2020”.  Foto: Eva Kallioranta

Biblioteket i Nekala i Tammerfors plejede at være i lokalerne på Nekala Skole, indtil hele skolen, inklusive biblioteket, på grund af besparelser i kommunen desværre måtte lukkes i 2017. Der blev imidlertid hentet besparelser hjem, og nedlægningen af biblioteket gik heldigvis ikke igennem hos beslutningstagerne. Samtidig kom ideen om et bibliotek bygget af moduler på banen:

Alsidighed med Adapteos fleksible bygninger

Pirkko Lindberg, der er leder af Tammerfors Biblioteks og Aftenskole, havde tidligere hørt om tilpasningsdygtige bygninger, der var blevet brugt som biblioteker i andre lande. I slutningen af 2018 gik hun derfor til Tampereen Tilapalvelut, et ejendomsadministrationsselskab i Tammerfors, og foreslog det som en alternativ løsning. De undersøgte ideen med det samme og endte med at vælge den løsning, der blev leveret af Adapteo. Da beslutningen først var blevet taget og Adapteo var blevet valgt som partner og leverandør af faciliteterne, gik leveringen og opsætningen hurtigt. Lokalerne på modulbiblioteket i Nekala er 110 m2 store og lejeperioden er sat til 5 år.

Arkitektkonkurrence om indretningen af modulbiblioteket

Efter at have besluttet bygningstypen sammen med en arkitekt, der var en del af projektet, var det tid til at se på, hvordan bygningen kunne gøres til et hyggeligt bibliotek for alle. En vigtig tanke tidligt i projektet var at skabe et bibliotek, der ville føles som borgernes egen stue – dette blev gjort ved f.eks. at bruge store lænestole og tæpper for at skabe en blød og imødekommende stemning. Det unikke og farverige interiørdesign blev udviklet som en designkonkurrence for lokale arkitektstuderende, i samarbejde med Institut for Arkitektur på Tammerfors Universitet. Formålet var at åbne for nye syn på bibliotekets arkitektur. Uglemaleriet på væggen er også et resultat af konkurrencen.

Modulbiblioteket i Nekala

Indretningen i modulbiblioteket i Nekala er farverig og med varme træoverflader.

Et bibliotek behøver ikke at ligne et kontor

Finsk biblioteksarkitektur er ifølge Pirkko Lindberg ofte skandinavisk, sobert, eksplicit og ret udtryksløst:

“Kommunernes og byernes indkøbskanaler favoriserer de store møbelleverandører, og det ses tydeligt. På næsten alle og nye biblioteker finder man de samme stole, børneinventar, borde og som enkelte ”farverige tiltag” en vippe eller hund af plastic,” siger han og fortsætter:

“Til Nekala var vi ude efter noget, som ikke var set tidligere i finsk biblioteksarkitektur. Nu må ingen føle sig stødt. Vi har stilige Alvar Aalto-biblioteker i Finland, som i den gamle bydel i både Rovaniemi og Seinäjoki, men nu søger vi noget andet. Alvar Aalto er en klassiker, og det er de to biblioteker også, særligt Rovaniemi. Her passer fjollede møbler eller farverige vintagetæpper ikke ind. Der er også flotte biblioteker som Metso i Tammerfors, Centralbiblioteket Oden i Helsingfors og mange andre. De er ejendommelige og flotte. Men nu var vi ude efter noget nyt til Nekala med en grov tekstur, farver og et industrielt twist.”

Til Nekala var vi ude efter noget, som ikke var set tidligere i finsk biblioteksarkitektur. Nu var vi ude efter noget nyt til Nekala med en grov tekstur, farver og et industrielt twist.

Det nye bibliotek, der er opført på samme sted som den gamle skole, passer efter Pirkko Lindbergs mening godt ind i Nekala og bydelens omgivelser. Biblioteket åbnede i efteråret 2020 og er et såkaldt selvbetjenings-bibliotek. Det betyder, at døren altid er åben via eget lånerkort og pinkode. Adapteos fleksible bygninger er populære som skoler og daginstitutioner, og modulbiblioteket i Nekala er det første bibliotek i Finland, der er bygget på denne måde.

Afslappet indretning med varme og farver

Beboerne i området har taget godt imod det nye bibliotek, der er indrettet med farver og varme træoverflader, som bidrager til en uformel og afslappet stemning. Det er blevet en multifunktionel bygning: Skolegrupper besøger biblioteket efter skole for at lave lektier, og folk kommer dagligt for at læse aviser og magasiner. Det er en vigtig del af hverdagen for befolkningen i samfundet og er blevet en ekstra stue for beboerne i området.

Byen i Tammerfors fik med Adapteos fleksible bygninger således mulighed for at bevare deres bibliotek, og for fortsat at have det som en vigtig uddannelsesmæssig og kulturel del af samfundet.

Modulbiblioteket i Nekala indrettet med farverige møbler

Farverige møbler, der lægger op til leg, passer godt ind i det nye bibliotek.

Nekala_traktori-1

Adapteo Nyheder

Adapteo Group har indgået aftale om at overtage udlejningsvirksomheden i JYTAS A/S, som tilbyder premium modulbyggeri og er ...

De gamle C40-moduler, der i 15 år har fungeret som skoler, kontorbygninger, camps og andre former for beboelse, stod ...