fleksible samfund

Adapteo skaber midlertidige håndværkerbyer med omtanke og overblik

Når store anlægsprojekter som broer og metroer skal realiseres, er det ikke nok med en klynge skurvogne. Det ved man hos Adapteo, der har muskelstyrke og knowhow til at bygge store, midlertidige byer med plads til tusindvis af indbyggere.

Tekst af Tim Panduro

En hel lille by i byen med værelser til 424 mennesker og blandt andet professionelt produktionskøkken, kantine, sundhedsklinik og biograf blev resultatet, da Copenhagen Metro Team i 2012 bad pavillonvirksomheden Adapteo om at skabe rammerne for de mange medarbejdere, der skulle bore tunnelerne til Københavns Metrocityring.

I dag, otte år senere, er Cityringen åbnet, men pavillonbyen på Gammel Vasbygade i Københavns Sydhavn står der stadig, fyldt med håndværkere, der er i gang med den nyeste metroudvidelse og flere andre Københavnske byggeprojekter.

For selv om mange ser en mere eller mindre tilfældig ophobning af skurvogne og campingvogne for sig, når de hører ordet håndværkerboliger, er virkeligheden hos Adapteo en helt anden. Nutidens håndværkerbyer ved store anlægsprojekter som metroer, supersygehuse og broer kan nemlig skabes som gennemtænkte bysamfund. Det fortæller Ina Sybille Hertz Kristensen, der er civilingeniør med speciale i byplanlægning og Head of Projects hos den internationale leverandør af pavilloner Adapteo.

Camps

- Vi har stor erfaring med at skabe håndværkercamps, der fungerer som små byer. Infrastrukturen skal være i orden, og der skal skabes rekreative områder, kantiner, parkeringspladser til både biler og cykler og for eksempel en fodboldbane, siger Ina Sybille Hertz Kristensen.

– Der er meget fokus hos entreprenørerne på, at der skal være ordnede forhold til de ansatte, så de kan have et godt liv, mens de arbejder på projekterne.

Handler hurtigt
Campen på Gammel Vasbygade blev etableret i løbet af få måneder efter at kontrakten var indgået.

– Vi rykker hurtigt ind og får gjort grunden klar med nødvendige installation som kloakker, vand, elektricitet og terrænarbejder, så vi kan sætte pavillonmodulerne på den. Derfra bygger vi typisk i etaper, så campen kan opjusteres og nedjusteres, efterhånden som behovene ændrer sig i byggefasen, siger Ina Sybille Hertz Kristensen.

– Vi kan handle hurtigt, fordi vi har et meget stort udvalg af pavillonmoduler på lager. Samtidig kan vi trække på alle vores afdelinger i Sverige, Norge, Finland og Tyskland, siger Ina Sybille Hertz Kristensen videre.

Adapteo tilbyder totalløsninger, hvor virksomheden ikke blot tager sig af etablering og nedtagning, men også driften af campen. Det inkluderer alt fra madlavning over rengøring og sundhedsrum samt  rekreative aktiviteter som spillerum og biografer.

Læs også: Stigende efterspørgsel på bæredygtigt og fremtidssikret byggeri

Dermed behøver entreprenøren ikke at tænke på andet end byggeriet, mens Adapteo tager sig af de småjusteringer og hverdagsproblemer, der kan opstå, når mange mennesker skal leve sammen i årevis og være tilfredse med deres hverdag.

– Mange af de ansatte, på Metro Cityringen var italienere, og de ville simpelthen have pasta. Så der blev ansat en italiensk kok og opsat en stor pastakoger. Maden er utrolig vigtig, når man er udstationeret på en opgave i årevis, så det skal naturligvis være i orden, siger Ina Sybille Hertz Kristensen, der håber, at  Adapteo snart lander en ny opgave. Virksomheden er nemlig prækvalificeret til udbuddet om medarbejdercampen til Femernforbindelsen.

- Der skal være plads til over 1500 mennesker, så det kræver finansielle og organisatoriske kræfter at realisere det, både i anlæg og i drift. Men hos Adapteo har vi erfaringen og styrken  til at løfte opgaven med at huse de mange mennesker som skal arbejde på Femern, siger Ina Sybille Hertz Kristensen.

DCIM100MEDIADJI_0039.JPG

Er du interesseret i vores håndværkerby/camp løsninger?

Vil du høre mere, er du velkommen til at kontakte os, så vi sammen kan finde den rette løsning til dig.

Adapteo Nyheder

Pavillonleverandøren Adapteo Danmark har gjort Andreas Löfgren til ny administrerende direktør i Danmark. Med sig bringer han ...